fredag 14. oktober 2016

Filmanmeldelse: I Saw The Devil (2010)

  • Regissør: Jee-woon Kim.
  • Manus: Hoon-jung Park.
  • Medvirkende: Byung-hun Lee (G.I. Joe: The Rise of Cobra, 2009), Min-sik Choi (Oldboy, 2003), In-seo Kim (Shut up: Flower Boy Band, 2012).
  • Sjanger: Action, Thriller, Horror, Krim.
  • Fra: Sør-Korea.
  • Teksting: Både norsk og engelsk.
  • Aldersgrense: 18+
  • Tilgjengelighet: Netflix (USA), iTunes, DVD, Blu-ray.

En seriemorder (Min-sik Choi) dreper en ung kvinne (In-seo Kim), uvitende om at hennes forlovede er en topptrent, hemmelig agent ved navn Kim Soohyun (Byung-hun Lee). Grensen mellom rettferdighet og ondskap viskes gradvis ut når den sønderknuste Soohyun bestemmer seg for å ta en personlig og brutal hevn mot morderen.

Med sin sjette film på hjemmebane har regissør Jee-woon Kim fått til noe helt spesielt. I Saw the Devil er en modig film som puster nytt liv i flere stangnerende sjangre og tar tilskueren med på en berg-og-dalbane av frykt, kvalme, sjokk og ærefrykt.

via GIPHY

Skuespillet er i verdensklasse, der Min-sik Choi stjeler rampelyset som den morderiske Jang Kyung-chul. Man skulle dermed tro at ved sammenligning ville den stoiske Soohyun bli tørr og stiv, men det er langt ifra sannheten. Byung-hun Lee klarer å holde følge med den mer erfarne Choi. De to karakterene utfyller hverandre på en praktfull måte. Soohyun er ren, velkledd og ung, mens Kyung-chul er skitten, fillekledd og eldre. Dette har regissøren klart å få til selv om skuespillerne er jevnaldrende.

Musikken er fantastisk og gjør akkurat det den skal. Høye, rungende action-låter spilles under de tunge og brutale kampscenene, mens den ensomme gitaren akkopagnert av kjølige pianotoner slår til under triste, ensomme øyeblikk.

Koreografien i action-scenene er så original at den er en sann fryd å observere. Det solide kamera-arbeidet ledsager den vidunderlige koreografien på en så perfekt måte at anmelder rett og slett fikk hakeslepp.

via GIPHY

via GIPHY

Realismen er det som gjennomsyrer filmen sterkest. Det som trekker litt ned kommer ut i filmens 2. akt, der filmen bytter setting en liten periode. Den ovennevnte realismen kastes her loddrett ut av vinduet, men heldigvis rettes kompasset fort sør igjen. Denne tidsperioden er kort, men bryter dessverre ganske kraftig med filmens etablerte, realistiske stil.

Plottet er kanskje ikke originalt, men den typiske hevnfilmen har aldri blitt utført med et slikt heftig talent før. I Saw the Devil er rett og slett en av de beste filmene undertegnede noen sinne har sett, til tross for det irriterende momentet i 2. akt.

Anmelder ser ikke noen annen mulighet når alt det andre klaffer på denne måten. I Saw the Devil er rett og slett et mesterverk for hardbarkede filmentusiaster!

10/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar